Róznice między ekspresami do kawy do domu i do restauracji.

Kawa to wspaniały, orzeźwiający napój, bez którego miliony, jeśli nawet nie miliardy ludzi nie wyobrażają sobie życia. Kawa otrzeźwia, sprowadza na umysł jasność i klarowność wody z górskiego potoku, a także dodaje energii, entuzjazmu i chęci do życia. Pije się ją chętnie w domach i w restauracjach, przyrządzając ją na bardzo różne sposoby. Obok klasycznego zaparzania w kubku czy dzbanku, najpopularniejszą formą parzenia kawy jest ekspres. Czym innym jednak jest ekspres do kawy, jakiego używa się w domu, a całkiem czym innym ekspres do kawy do restauracji. Ten pierwszy zwykle nie jest szczególnie skomplikowany, większość kawoszy zadowala się ekspresem przelewowym albo wręcz jego wcześniejszą, mniej złożoną formą, jaką jest kawiarka. Profesjonalny ekspres do kawy do restauracji to jednak całkiem inne urządzenie. To potężna, wielofunkcyjna maszyna, za pomocą której można przygotowywać różne rodzaje kawy, od zwykłego espresso, przez latte po wiele innych, które są trudniejsze do wykonania w domowych warunkach.