Masa cukrowa- recepta na cukierniczy sukces
brak zdjęcia

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad tym, co sprawia, iż cukiernicze wypieki tortowe są tak idealne? Odpowiedź na to pytanie kryje się w pewnym niepozornym, choć dość dużym opakowaniu. Mieści się w nim masa cukrowa, substancja powstała na bazie cukru, tłuszczu roślinnego oraz syropu glukozowego. To właśnie użycie tej masy sprawia, że torty, które kupujemy w cukierniach, pokrywa nieskazitelnie gładka warstwa, do której przyklejone są bajeczne ozdoby. Można, oczywiście spróbować samodzielnie wykonać taką masę, ale należy się liczyć z tym, iż będzie ona daleka od ideału, będzie pękać i się kruszyć. Wrocławska firma Cukierniczy Raj, która specjalizuje się w akcesoriach cukierniczych, ma w swojej ofercie gotową do użycia masę, którą można wykorzystać, z uwagi na jej elastyczność także do modelowania różnych tortowych ozdób. Gotowa masa cukrowa, sprzedawana jest w ekonomicznych, pięciolitrowych opakowaniach, co pozwala nie tylko na pokrycie ciasta, ale również na wykonanie stosownego przystrojenia.